Kunstenaars

Eric Bruinewoud

"Het resultaat is een mix van het heden en verleden, van East meets West, van kleur en zwart-wit""

Eric is in 1961 geboren in Eindhoven. Hij is de oudste uit een gezin van 2 kinderen. Eric kon goed tekenen en daarom leek het een goed idee om Eric naar de grafische school te laten gaan. Op die school kwam Eric in contact met de beginselen van fotografie door een opdracht om een pinhole camera te maken. Voor zijn 13e verjaardag kreeg hij een plastieken kodak kleinbeeldcamera. De camera heeft het niet lang vol gehouden, de trotse plek achter het raam bleek heter te zijn dan de camera aankon. Een gesmolten stuk plastic was het resultaat.

Eric had niet het geduld om te leren op school, na vervroegd in dienst te zijn gegaan ging hij werken en belandde in de reclame-industrie. Grafische computerprogramma's waren toen nèt in opkomst, iets waar Eric graag mee werkte. Hij werd er steeds beter in en dat viel op in een stad als Eindhoven waar veel reclamebureaus zaten. Ook het gerenommeerde bedrijf ED|Foto had interesse in Eric. Het werken bij een grote fotostudio was voor Eric een wens die in vervulling ging. Het laatste jaar was Eric dan ook vaak in de studio te vinden, waar hij meewerkte aan de bouw van decors voor tal van Philips productfoto's. De kennis die Eric toen heeft opgedaan, gebruikt hij in zijn huidige werk.

In 2003 is Eric begonnen als commercieel fotograaf: productfotografie, bruidsreportages, modefotografie en uiteraard computer gemanipuleerde foto’s. Eric wilde echter terug naar de fotografie die hij eerder, op de grafische school had leren kennen. Door puur toeval kwam hij in contact met de wetplate techniek. Om preciezer te zijn is het collodion fotografie, wetplate techniek, en in dit geval op zwart plaatmateriaal of ook wel tintype genoemd. Dit was waar hij naar op zoek was. Het is een techniek uit 1851. En om dat te benadrukken, fotografeert Eric ook het liefst met antieke camera's, gebruikmakend van antieke lenzen.

Eric haalt zijn inspiratie voornamelijk uit onze multiculturele samenleving, zijn liefde voor geschiedenis en de natuur. Het resultaat is een mix van het heden en verleden, van East meets West, van kleur en zwart-wit. De onderwerpen zijn veelal klassiek, soms uitdagend maar altijd boeiend om naar te kijken. De artefacten die ontstaan door het proces maken het dat je iedere keer iets nieuws ziet in de foto's van Eric.

Openingstijden

Maandag   Closed     
Dinsdag 10.00 - 18:00
Woensdag 10.00 - 18:00
Donderdag 10.00 - 18:00
Vrijdag 10.00 - 20:00
Zaterdag 10.00 - 17:00
Zondag 13:00 - 17:00